X

Logowanie



Zapomiałaś/eś hasła? Przejdź do procedury resetującej.

Wspinaczka

Wiersz Miesiąca 0
nieregularny
2021-10-18 17:10

Jak alpinista w jaskrawych kolorach wierzchnich
Pnie się pod szarą górę bez końca
Nie zważając na chropowatość nawierzchni
Tak bardzo pragnie słońca

Nie przeszkadza mu wiatr oziębły
I góra która rośnie wraz z nim
Gdyby mógł to wbiłby w nią zęby
Dlatego też milczy jak mim

Idzie, właściwie się wspina
Że jeszcze daleko
Zdradza go mina
Nie mrugnie powieką
Lecz tylko wspomina

Drogę lekką
Drogę przyjemną
Nagle się ockną
Refleksją przyziemną
Po co tu w ogóle wszedł
Ale nie ma powrotu
Nie myślał o tym gdy szedł
Po kawałek tortu
Który miał być na samym szczycie
Zamiast niego, szlak tortur
O nich piszę w zeszycie

Ale jeśli się uda
Widok będzie niesamowity
Wytęża więc swe uda
Alpinista pracowity
Bo przecież nie pokona go góra
Choćby ogromna
A nawet jeśli, sprawa ponura
Wartość bezcenna
Bez względu na wynik
Warto próbować
By później nikt
Nie pożałował
Że przed życiem się schował.
autor

Ocena wiersza

Wiersz został oceniony
1 raz

Oceny tego wiersza są jeszcze niewidoczne, będą dostępne dopiero po otrzymaniu 5-ciu ocen.

Zaloguj się, aby móc dodać ocenę wiersza.





Komentarze

Kolor wiersza: zielony


Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.


Waldi1
Waldi1
2021-10-18
W zupełności zgadzam się z tym...że zawsze

,,Warto próbować
By później nikt
Nie pożałował
Że przed życiem się schowa''


Smigol<sup>(*)</sup>
2021-10-19
Czyli że obu nam nie jest obca wędrówka po przeciwnościach losu. Tak przynajmniej domniemywam. Dziękuję za komentarz.


Pokaż mniej


X

Napisz powód zgłoszenia komentarza do moderacji

X

Napisz powód zgłoszenia wiersza do moderacji

 

x
Polityka plików cookies

Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plików cookies. Czytaj więcej.

Klauzula Informacyjna

Szanowni Użytkownicy

Od 25 maja 2018 roku w Unii Europejskiej obowiązuje nowa regulacja dotycząca ochrony danych osobowych – RODO, czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).

W praktyce Internauci otrzymują większą kontrolę nad swoimi danymi osobowymi.

O tym kto jest Administratorem Państwa danych osobowych, jak je przetwarzamy oraz chronimy można przeczytać klikając link umieszczony w dolnej części komunikatu lub po zamknięciu okienka link "Polityka Prywatności" widoczny zawsze na dole strony.

Dokument Polityka Prywatności stanowi integralny załącznik do Regulaminu.

Czytaj treść polityki prywatności