X

Logowanie



Zapomiałaś/eś hasła? Przejdź do procedury resetującej.

demiurg

Wiersz Miesiąca 0
rymowany
2020-08-19 10:04


jestem demiurgiem doskonałym
bo tworzę światy nieba szkiełka
i nie wymagam boskiej chwały

kiedy okaże się niewielka
cała ta twórczość choć wszechstronna
na miarę moich możliwości

przez kolorowe szkiełka chłonę
słów całą głębię o miłości
tej co w powietrzu krąży cicho
i wpada między strofy wiersza

jestem demiurgiem niezłym lichem
próbuję ją pochwycić pierwsza

wszak nikt nie zgadnie tajemnicy
jaką kształtuje demiurg w sobie
gdy cała reszta się nie liczy
jak tylko ta co wznieca ogień

.

odradzasz się z popiołów jak Feniks
duszo zmięta samotnością wieczorów
w których drży nuta piękna

twojej wiecznej pamięci poświęconej milczeniu o tej co cię opuszcza

lecz powraca w snów cieniu
i przerywa milczenie
rosą kropli na skrzydłach cicha smutna i piękna

tworzy w duszy mamidła i nadzieję niezmienną
na jej powrót do źródła

tam gdzie ogień się rodzi
nigdzie nie jest za późno
.

Ocena wiersza

Wiersz nie został jeszcze oceniony.

Oceny tego wiersza są jeszcze niewidoczne, będą dostępne dopiero po otrzymaniu 5-ciu ocen.

Zaloguj się, aby móc dodać ocenę wiersza.





Komentarze

Kolor wiersza: niebieski


Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.


Kornel Passer
Kornel Passer
2020-09-12
Ależ cudne strofy! Dopiero teraz odkryłem ten wiersz. Popłynąłem z tym demiurgiem. Dzięki.


Autor poleca


Autor na ten moment nie promuje wierszy
Pokaż mniej


X

Napisz powód zgłoszenia komentarza do moderacji

X

Napisz powód zgłoszenia wiersza do moderacji

 

x
Polityka plików cookies

Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plików cookies. Czytaj więcej.

Klauzula Informacyjna

Szanowni Użytkownicy

Od 25 maja 2018 roku w Unii Europejskiej obowiązuje nowa regulacja dotycząca ochrony danych osobowych – RODO, czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).

W praktyce Internauci otrzymują większą kontrolę nad swoimi danymi osobowymi.

O tym kto jest Administratorem Państwa danych osobowych, jak je przetwarzamy oraz chronimy można przeczytać klikając link umieszczony w dolnej części komunikatu lub po zamknięciu okienka link "Polityka Prywatności" widoczny zawsze na dole strony.

Dokument Polityka Prywatności stanowi integralny załącznik do Regulaminu.

Czytaj treść polityki prywatności