X

Logowanie



Zapomiałaś/eś hasła? Przejdź do procedury resetującej.

Reminiscencja

Wiersz Miesiąca 0
rymowany
2021-02-17 10:29

chciałabym oszaleć tak na resztę życia
zamknąć pod powieką własną wyobraźnię
i nie dać już nigdy uciec jej z ukrycia
zmęczonej dniem szarym rozbujałej jaźni

kolorować wizje których nie dostąpię
chciałabym już wietrznie na pohybel czasu
własną wyobraźnię zamknąć w końcu w głowie
tak by nie oszaleć w dobie realizmu

.

o czym księżyc szepcze nocą
tego nikt nie odkrył jeszcze
i dlatego wciąż poeci
piszą o nim srebrne wiersze

oprawiając w metafory
w śmieszne baje i legendy
a on wpada w własny podziw
roziskrzony i nadęty

jak balonik pod kopułą
czarnej magii gdy sen mroczy
aby przebić własny urok
i poecie dać zakończyć

to skrobanie bieli karty
po próżnicy i bez sensu
bo on nigdy się nie zdradzi
o czym mowa w jego szeptach

.

ptakiem błękitnym zostałam w nocy
kiedy się księżyc z gwiazdami zmawiał
i srebrem sypał by zauroczyć
mój sen co skrzydła cicho rozkładał

nad barwną wizją co mknęła w niebo
kusząc jak naga eva w ogrodzie
kiedy zgubiła bezwstyd pod miedzą
tam gdzie narodził się zwykły człowiek

a ja się stałam ptakiem błękitnym
bo człowieczeństwo mocno mnie nuży
więc księżycowi cicho dziś szepnę
by nie zawracał mnie z tej podróży



. fantasmagorie .

Ocena wiersza

Wiersz nie został jeszcze oceniony.

Oceny tego wiersza są jeszcze niewidoczne, będą dostępne dopiero po otrzymaniu 5-ciu ocen.

Zaloguj się, aby móc dodać ocenę wiersza.





Komentarze

Kolor wiersza: niebieski


Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.



Autor poleca


Autor na ten moment nie promuje wierszy
Pokaż mniej


X

Napisz powód zgłoszenia komentarza do moderacji

X

Napisz powód zgłoszenia wiersza do moderacji

 

x
Polityka plików cookies

Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plików cookies. Czytaj więcej.

Klauzula Informacyjna

Szanowni Użytkownicy

Od 25 maja 2018 roku w Unii Europejskiej obowiązuje nowa regulacja dotycząca ochrony danych osobowych – RODO, czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).

W praktyce Internauci otrzymują większą kontrolę nad swoimi danymi osobowymi.

O tym kto jest Administratorem Państwa danych osobowych, jak je przetwarzamy oraz chronimy można przeczytać klikając link umieszczony w dolnej części komunikatu lub po zamknięciu okienka link "Polityka Prywatności" widoczny zawsze na dole strony.

Dokument Polityka Prywatności stanowi integralny załącznik do Regulaminu.

Czytaj treść polityki prywatności