X

Logowanie



Zapomiałaś/eś hasła? Przejdź do procedury resetującej.

DOJNE KROWY

Wiersz Miesiąca 0
rymowany
2023-10-13 09:03
DOJNE KROWY

Jak patrzę na te gęby
Niedobrze mi się robi
Łapię się za cycki
Na los mój mleczny krowi

Politycy się ścigają
W obietnicach wyborczych
Nieswoje hojnie rozdają
W planach danin zaborczych

A skąd na to wezmą
Jak nie od przedsiębiorczych?
Grozą wieje po spółkach
I radach nadzorczych

Miliony małych firm
Jak moja, czy twoja
Zmiecie z rynku ta
Populizmu paranoja

Traktują biznesy jak
Łaciate dojne krowy
Pyskate łase gęby
Na podatek dochodowy

Na VAT, CIT i PIT
Składkę zdrowotną
Pomijając w tym wszystkim
Najbardziej istotną

Rzecz dobroczyńców bytu
Którym jawnie gwałtem
W świetle praw przepchniętych
Wchodzą do odbytu

Kasę i byśmy dali
Bez waszego przymusu
Tylko proszę grzecznie
Bez mądralstwa statusu

Potrzebny jest dialog
Nie nas poróżnianie
Propagandą sukcesu
Kosztów prawdy skrywanie

Zastanów sie wyborco
Zanim wrzucisz swój głos
Skąd się biorą pieniądze
Na 13-tki trzos

To młodzi, obrotni,
Aktywni, zaradni
Co gubią się i plączą
W biznesu praw matni

I ledwo już dyszą
Pod ciężarem danin
Wnuków z tego nie będzie
Wiedzą politycy cwani

Ale milczą, zgodą wilczą
Watahy przy władzy
Choć od dawna widać
Jak król-prezes są nadzy
autor

Ocena wiersza

Wiersz został oceniony
1 raz

Oceny tego wiersza są jeszcze niewidoczne, będą dostępne dopiero po otrzymaniu 5-ciu ocen.

Zaloguj się, aby móc dodać ocenę wiersza.





Komentarze

Kolor wiersza: zielony


Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.



Pokaż mniej


X

Napisz powód zgłoszenia komentarza do moderacji

X

Napisz powód zgłoszenia wiersza do moderacji

 

x
Polityka plików cookies

Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plików cookies. Czytaj więcej.

Klauzula Informacyjna

Szanowni Użytkownicy

Od 25 maja 2018 roku w Unii Europejskiej obowiązuje nowa regulacja dotycząca ochrony danych osobowych – RODO, czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).

W praktyce Internauci otrzymują większą kontrolę nad swoimi danymi osobowymi.

O tym kto jest Administratorem Państwa danych osobowych, jak je przetwarzamy oraz chronimy można przeczytać klikając link umieszczony w dolnej części komunikatu lub po zamknięciu okienka link "Polityka Prywatności" widoczny zawsze na dole strony.

Dokument Polityka Prywatności stanowi integralny załącznik do Regulaminu.

Czytaj treść polityki prywatności