X

Logowanie



Zapomiałaś/eś hasła? Przejdź do procedury resetującej.

Katecheza

Wiersz Miesiąca 0
rymowany
2024-03-18 09:07

Gdy we wczesnej swej młodości
Miałem chwile pobożności
I biegałem do kościoła
Nawet, gdy mnie nikt nie wołał.

W pierwszy piątek chcę wyjść z domu,
Nie tłumacząc się nikomu,
Ojciec mnie zagadnął zdaniem
Takie zadając pytanie.

- Jeśli idziesz do spowiedzi,
A wiem, że to w Tobie siedzi,
Najpierw przeproś swoją mamę,
Jak chcesz działać zgodnie z planem.

- Okej tato już to robię,
Wiesz, że chcę żyć w zgodzie z Bogiem.
- No, a babci nie przeprosisz?
Wszak złe słowo jej wciąż głosisz.

-Przeprosiłem, lecą zatem.
- No a co ze starszym bratem?
Jego też przeprosić trzeba
Że mu skradłeś kromkę chleba.

Do sąsiadki też iść musisz
Bo ją swoim słowem kusisz
I jak wszystkich już przeprosisz
Będziesz mógł o łaski prosić

Wtedy prostsza będzie droga
Do twojego Pana Boga.
Tak od ojca co nie wierzy,
Można doznać katechezy.


GrzesioR
30-01-2024
autor

Ocena wiersza

Wiersz został oceniony
4 razy

Oceny tego wiersza są jeszcze niewidoczne, będą dostępne dopiero po otrzymaniu 5-ciu ocen.

Zaloguj się, aby móc dodać ocenę wiersza.





Komentarze

Kolor wiersza: zielony


Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.


Anielka<sup>(*)</sup>
Anielka(*)
2024-03-19
Tylko dziękować takiemu Ojcu.. Pozdrawiam.

Władca Wszechrzeczy
Nonono.... Ksiądz by się nie powstydził takiej katechezy 😉 Wszechświat z Tobą!😉

Waldi1
Waldi1
2024-03-18
bardzo mądre słowa ...one prowadzą prostą drogą do Boga ... pozdrawiam serdecznie ...


Pokaż mniej


X

Napisz powód zgłoszenia komentarza do moderacji

X

Napisz powód zgłoszenia wiersza do moderacji

 

x
Polityka plików cookies

Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plików cookies. Czytaj więcej.

Klauzula Informacyjna

Szanowni Użytkownicy

Od 25 maja 2018 roku w Unii Europejskiej obowiązuje nowa regulacja dotycząca ochrony danych osobowych – RODO, czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).

W praktyce Internauci otrzymują większą kontrolę nad swoimi danymi osobowymi.

O tym kto jest Administratorem Państwa danych osobowych, jak je przetwarzamy oraz chronimy można przeczytać klikając link umieszczony w dolnej części komunikatu lub po zamknięciu okienka link "Polityka Prywatności" widoczny zawsze na dole strony.

Dokument Polityka Prywatności stanowi integralny załącznik do Regulaminu.

Czytaj treść polityki prywatności