X

Logowanie



Zapomiałaś/eś hasła? Przejdź do procedury resetującej.

* (Zęby, teraz liczą się tylko...)

Wiersz Miesiąca 0
wolny
2018-12-28 19:19






Zęby, teraz liczą się tylko zęby
nie do mielenia, gryzienia,
nadgryzania, sprawdzania kruchości
struktury
ale do pokazywania


zęby paradują po dywanie
zęby wyglądają na pokazach
zęby prezentują
człowieka, sztukę, literaturę,
obraz, całokształt,
sens wypowiedzi, głębię
i powierzchowność urody
zęby wciąż jedzą, ale teraz też dyskutują,
malują przestrzeń
błyszczą, emanują
dobrym poczuciem humoru i smaku
inteligencją, zęby są eleganckie
mądre, elokwentne albo
romantyczne

(choć bardziej od nich
romantyczne są miękkie wargi)

nawet na piśmie widać zęby,
w rozmowie przez telefon,
na zaadresowanej kopercie,
są w pawim wachlarzu liter
i w skąpym bikini na słonecznej
plaży Florydy


są spinką do mankietu
i całą koszulą, dobrze uprasowaną,
z usztywnionym kołnierzykiem
bez której tej biżuterii by nie było


są jak biały żagiel
w który nie dmie wiatr
właściwie to nie ma nic do
powiedzenia
bez uszczerbku
na nieskazitelnej sylwetce


te lekko wypchnięte w przód
szturchnięte w bok
są ciekawsze, dokądś zmierzają
te nadłamane mają jakąś
opowieść


te idealne
są perłowym naszyjnikiem
nagiej kobiety













autor
Marta Surowiecka
Marta Surowiecka

Ocena wiersza

Wiersz nie został jeszcze oceniony.

Oceny tego wiersza są jeszcze niewidoczne, będą dostępne dopiero po otrzymaniu 5-ciu ocen.

Zaloguj się, aby móc dodać ocenę wiersza.





Komentarze

Kolor wiersza: zielony


Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.



Autor poleca


Autor na ten moment nie promuje wierszy
Pokaż mniej


X

Napisz powód zgłoszenia komentarza do moderacji

X

Napisz powód zgłoszenia wiersza do moderacji

 

x
Polityka plików cookies

Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plików cookies. Czytaj więcej.

Klauzula Informacyjna

Szanowni Użytkownicy

Od 25 maja 2018 roku w Unii Europejskiej obowiązuje nowa regulacja dotycząca ochrony danych osobowych – RODO, czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).

W praktyce Internauci otrzymują większą kontrolę nad swoimi danymi osobowymi.

O tym kto jest Administratorem Państwa danych osobowych, jak je przetwarzamy oraz chronimy można przeczytać klikając link umieszczony w dolnej części komunikatu lub po zamknięciu okienka link "Polityka Prywatności" widoczny zawsze na dole strony.

Dokument Polityka Prywatności stanowi integralny załącznik do Regulaminu.

Czytaj treść polityki prywatności