Zapiekanka z pasternaku, batatów i selera
Z mej kuchni szalonej niezwykłe są potrawy,
warzyw całe grona, świeżość ziołowej trawy.
Dziś polecam zdrową z jarzyn zapiekankę,
dla niektórych nową, dla innych „batatankę”.
Warzywa obieramy, kroimy na kostkę
pasternak wraz z selerem, batata też troszkę.
Do zapiekania misa skropiona olejem,
włóż do niej delicje – czar kuchenny się dzieje! .
Dorzucić też potrzeba pachnące szalotki,
(to małe cebulki, o smaku bardzo słodkim).
Jak wiadomo, ziemniaki ostre smaki lubią,
czosnku dodaj sporo, lecz warstwą nie za grubą.
Gałązka rozmarynu z tymiankiem, napędzą
smaku giętki bukiet. Pieprz gnieciony z kolendrą
zamknie wrota dania. Włóż w piekarnik naczynie!
Sto osiemdziesiąt stopni w dziesięć minut płynie.
Potem wrzuć na dwieście, i wyłuskuj aromat
przez kwadransik jeszcze! - Zapiekanka gotowa!
Zapachy niebiańskie rozbudzą chęć jedzenia,
łakomczuchów nakarmisz, zaćmisz podniebienia!
