X

Logowanie



Zapomiałaś/eś hasła? Przejdź do procedury resetującej.

Współczucie

Wiersz Miesiąca 0
wolny
2022-10-01 09:53
Spójrz na te rany
Co wiecznie się ropą toczą
Nigdy się nie zagoją
A odorem otulą cię
Jak matka
Swoje martwe dziecko

Spójrz na tą krew
Co z oczu mych płynie
Jak rzewne łzy
Ryjąc moją twarz
Rzekami szkarłatu

Spójrz na te stłuczenia
Co kolorów mają więcej
Niż wymioty
Po obfitym posiłku
A delikatne one są na tyle
Że same spojrzenie na nie
Skrzywia twarz

Spójrz na to
Co twój rozum pojąć
Nie umie
I powiedz że będzie lepiej
Nie wierząc w te słowa
Lecz wiedząc że nic więcej
Nie możesz zrobić
I zapłacz nad tym
W ciemności osamotnienia
Wstydząc się bezsilności

Wtedy będziemy w tym razem
Wtedy połączy nas cierpienie
Bo o to chodzi w współczuciu
O dzielenie się tym całym bólem
Jak opłatkiem
W pobożnym milczeniu
Przerywanym cichym
"Życzę ci wszystkiego najlepszego"
I odpowiedzią
Jakże przyziemną
"Nawzajem"
autor
Liliana Bovemsol <sup>(*)</sup>
Liliana Bovemsol (*)

Ocena wiersza

Wiersz został oceniony
1 raz

Oceny tego wiersza są jeszcze niewidoczne, będą dostępne dopiero po otrzymaniu 5-ciu ocen.

Zaloguj się, aby móc dodać ocenę wiersza.





Komentarze

Kolor wiersza: zielony


Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.


Galba c.<sup>(*)</sup>
Galba c.(*)
2022-10-01
Poruszający tekst. Zastanawia mnie czy to współczucie jest w pewnym sensie wymuszone czy nie?
Dobry wiersz.
Pozdrawiam


Pokaż mniej


X

Napisz powód zgłoszenia komentarza do moderacji

X

Napisz powód zgłoszenia wiersza do moderacji

 

x
Polityka plików cookies

Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plików cookies. Czytaj więcej.

Klauzula Informacyjna

Szanowni Użytkownicy

Od 25 maja 2018 roku w Unii Europejskiej obowiązuje nowa regulacja dotycząca ochrony danych osobowych – RODO, czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).

W praktyce Internauci otrzymują większą kontrolę nad swoimi danymi osobowymi.

O tym kto jest Administratorem Państwa danych osobowych, jak je przetwarzamy oraz chronimy można przeczytać klikając link umieszczony w dolnej części komunikatu lub po zamknięciu okienka link "Polityka Prywatności" widoczny zawsze na dole strony.

Dokument Polityka Prywatności stanowi integralny załącznik do Regulaminu.

Czytaj treść polityki prywatności