Z wiosennym natchnieniem
Wyrastają pierwsze sonetu pierwiosnki,
aromatem treści wabiąc wielbicieli.
Misternie utkany kobierzec się ścieli,
ciepło ubarwiony, lekki, na styl włoski.
W równiutkich szeregach wyliczone zgłoski,
skruszą serca nawet największych twardzieli,
bo takiego cudu jeszcze nie widzieli.
W poetyckim szyku wygląd mają boski!
Przełamując lody rytmiczną melodią,
najpiękniejsze kwiaty urodą przegonią,
a nieczułe zmysły oczarują wonią.
By spragnione dusze poczuły się błogo,
będą nieustannie każde cieszyć oko,
swój ślad odbijając w pamięci głęboko.
٠•●♥✿❀•Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ•❀✿ ♥●•٠