X

Logowanie



Zapomiałaś/eś hasła? Przejdź do procedury resetującej.

* (kiedy wróciłam do domu...)

Wiersz Miesiąca 0
wolny
2020-01-14 11:25







kiedy wróciłam do domu przywitał mnie
wielki pulsujący szerszeń
podkradł się kiedy mnie nie było
przebiegły jak igła
jak strach
gorący impulsywny
doskonały jak wściekłość

owad
który czeka na mnie
s p e c j a l n i e
właśnie na mnie


sardoniczny śmiech ścian
bawiących się sytuacją


w moim schronieniu miota się
bluzgający upiór
napięty
głuchy
szyderczy
jeden wielki mięsień
dzikie nieoswajalne
stworzenie
które całe jest
przeciwko mnie umięśnione
przeciwko mnie stworzone
w y k r z y c z a n e


a ja na środku pokoju
zaplątana w koronki, narzuty, dywany

nerwów
przebijam paznokciami kolejne warstwy
łamię paznokcie, łamię siebie
wróciłam żeby walczyć ?
żeby nadal uciekać ?
bać się ukąszeń



dzikienieoswajalne
ostrzy się
na mnie



wystarczy uchylić okno
naiwnie odwrócić
zaufać tylko Bogu
odłożyć broń i maksymalne środki ostrożności
a przebiegłe żądło znajdzie dla siebie furtkę
nigdzie nie jest bezpiecznie



dzikienieoswajalne
rzuca się
na moją myśl


dzikienieoswajalne jest przebiegłe












autor
Marta Surowiecka
Marta Surowiecka

Ocena wiersza

Wiersz nie został jeszcze oceniony.

Oceny tego wiersza są jeszcze niewidoczne, będą dostępne dopiero po otrzymaniu 5-ciu ocen.

Zaloguj się, aby móc dodać ocenę wiersza.





Komentarze

Kolor wiersza: zielony


Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.



Autor poleca


Autor na ten moment nie promuje wierszy
Pokaż mniej


X

Napisz powód zgłoszenia komentarza do moderacji

X

Napisz powód zgłoszenia wiersza do moderacji

 

x
Polityka plików cookies

Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plików cookies. Czytaj więcej.

Klauzula Informacyjna

Szanowni Użytkownicy

Od 25 maja 2018 roku w Unii Europejskiej obowiązuje nowa regulacja dotycząca ochrony danych osobowych – RODO, czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).

W praktyce Internauci otrzymują większą kontrolę nad swoimi danymi osobowymi.

O tym kto jest Administratorem Państwa danych osobowych, jak je przetwarzamy oraz chronimy można przeczytać klikając link umieszczony w dolnej części komunikatu lub po zamknięciu okienka link "Polityka Prywatności" widoczny zawsze na dole strony.

Dokument Polityka Prywatności stanowi integralny załącznik do Regulaminu.

Czytaj treść polityki prywatności