X

Logowanie



Zapomiałaś/eś hasła? Przejdź do procedury resetującej.

"Rozmowa z duszą, czyli poeta z malarką"

Wiersz Miesiąca 0
nienumeryczny
2020-08-03 11:38
Debiut
-Odpowiedz po czasie
co siedzi w twym pasie
i czego nie chcesz
światu pokazać

-Mrok duszy swej wskażę
co jak węgiel czarna,
dostrzeżesz ją w oczach
przekrwionych, zapadłych;

Tak zmęczonych życiem,
brudnym jak sam miazmat.
W szkiełku mym jest trzeźwość,
w szaleństwie normalność.

-Czyżby serce brudne
gdyż życie twe trudne?
Czy zmęczenie świeże?
Bracie, trwaj w swej wierze!

Lekarstwem na nudę
modlitwa i praca!
Służba i czuwanie
zawsze się opłaca!

-Brudna jest ma dusza,
oczy jej zwierciadłem.
Nudy nie doświadczam,
zbyt wiele widziałem;

Zepsucia ludzkiego.
Sam jestem zepsuty,
gdyż nic co ludzkie
obce mi nie jest.

Powstałem po ludzku,
po ludzku upadłem.
Nie ma sensu wstawać,
zaś trzeźwość i norma;

Gdzieś się zagubiły.
Czymże były one?
Złudą, niczym więcej.
A więc ich nie szukam.
autor

Ocena wiersza

Wiersz nie został jeszcze oceniony.

Oceny tego wiersza są jeszcze niewidoczne, będą dostępne dopiero po otrzymaniu 5-ciu ocen.

Zaloguj się, aby móc dodać ocenę wiersza.





Komentarze

Kolor wiersza: zielony


Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.



Pokaż mniej


X

Napisz powód zgłoszenia komentarza do moderacji

X

Napisz powód zgłoszenia wiersza do moderacji

 

x
Polityka plików cookies

Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plików cookies. Czytaj więcej.

Klauzula Informacyjna

Szanowni Użytkownicy

Od 25 maja 2018 roku w Unii Europejskiej obowiązuje nowa regulacja dotycząca ochrony danych osobowych – RODO, czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).

W praktyce Internauci otrzymują większą kontrolę nad swoimi danymi osobowymi.

O tym kto jest Administratorem Państwa danych osobowych, jak je przetwarzamy oraz chronimy można przeczytać klikając link umieszczony w dolnej części komunikatu lub po zamknięciu okienka link "Polityka Prywatności" widoczny zawsze na dole strony.

Dokument Polityka Prywatności stanowi integralny załącznik do Regulaminu.

Czytaj treść polityki prywatności